Thanatopraxie

Ontdek hier alles over thanatopraxie

Wat is thanatopraxie en hoe werkt het?

De behandeling

Een thanatopraxie of lichte balseming gaat tegenwoordig heel anders dan vroeger. Bij balsemen wordt vaak gedacht aan de Egyptenaren en hun methoden om het lichaam te conserveren . 
Bij de moderne (lichte) balseming worden bloed en lichaamsvocht vervangen door een conserverende vloeistof.
Als eerste wordt het lichaam beoordeeld. Daarna wordt bepaald welke vloeistofsamenstelling het beste resultaat geeft. Vervolgens wordt het lichaam van de overledene gereinigd en zoveel mogelijk ontsmet. 
Via de slagader in de hals of lies (of waar nodig) wordt een conserverende vloeistof in het lichaam gebracht. Tijdens het injecteren houdt de thanatopracteur het lichaam nauwlettend in de gaten. Vaak wordt massage toegepast om de circulatie te stimuleren. Zo wordt het hele lichaam zoveel mogelijk voorzien van de balsemvloeistof. 
Via een holle naald, die in het hart geplaatst wordt, kan het bloed het lichaam verlaten. Naarmate het proces vordert krijgt het lichaam weer een natuurlijke kleur, vreemde verkleuringen verdwijnen doorgaans. Met de holle naald, een zogenaamde trocar, wordt ook zoveel mogelijk gas en vocht uit de organen afgezogen. Vocht wat zich in de weefsels bevindt (oedeem) kan met thanatopraxie niet worden verwijderd.
Gemiddeld duurt een behandeling 2 uur. Daarna kan de verzorging en de opbaring op gebruikelijke wijze plaatsvinden door de nabestaanden en/of uitvaartondernemer.
Er kan ook afgesproken worden dat de thanatopracteur tevens de resterende verzorging doet, eventueel samen met de nabestaanden.
 
 

Indien bij ziekteprocessen bv: kanker, geelzucht, hartstilstand of andere veranderingen aan het lichaam zijn opgetreden, is het aan te raden om het lichaam een behandeling te geven.

Autopsie

Na vrijgave van het lichaam is het voor sommige mensen belangrijk dat na een gerechtelijke autopsie het lichaam ook toonbaar kan gesteld worden. Een licht ontbonden overledene kan nog gereconstrueerd worden.




BELANGRIJK OM TE WETEN
Betere bewaring

Bij het opbaren kan de overledene worden opgebaard bij normale kamertemperatuur, zonder dat daarbij gebruik gemaakt wordt van een koelinstallatie. 


Lichaam oogt natuurlijker

Ontbindingsproces maximaal 6 dagen vertraagd

Wettelijk toegestaan in Nederland

Mogelijk op elke locatie waar dan ook in Nederland.


Hoe werkt thanatopraxie?

Doordat het bloed uit het lichaam wordt vervangen door een vloeistof met een conserverende werking wordt het normale ontbindingsproces vertraagd met maximaal tien dagen. Het vochtgehalte blijft op peil wat er voor zorgt dat het gezicht niet smaller wordt en het lichaam een natuurlijke kleur houdt. De overledene blijft hierdoor toonbaar en kan tot het moment van de uitvaart worden opgebaard zonder koeling en bij kamertemperatuur. Thanatopraxie is te verdelen in twee gebieden: de tijdelijke conservering en het cosmetisch gedeelte (het ‘restaureren’ van een overledene en het opmaken).

Mogelijkheden met betrekking tot Thanatopraxie:

Verzorging
Thanatopraxie na oedeem, obductie of chemo
Thanatopraxie bij kinderen
Thanatopraxie na orgaandonatie
Thanatopraxie na sectie
Vocht- en gasafdrijving
Balseming voor repatriëring
Airbrush
Reconstructiewerkzaamheden

Meer informatie?

Cookie instellingen